Четвер, 16.05.2024, 22:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
корисні посилання
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
ВІДДІЛ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Відділ ДВС
СЕТАМ
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2014 » Жовтень » 16 » Сепаратизм - кримінально караний злочин!
17:20
Сепаратизм - кримінально караний злочин!

 За останній час у державі почастішали сепаратистські та інші прояви, які загрожують її територіальній цілісності та грубо порушують конституційні права громадян. Окремі особи у своїх виступах підбурюють до вчинення протиправних дій, що призводить до грубого порушення законів України, дестабілізації, захоплення будівель державних та правоохоронних органів, розкрадання зброї, порушення конституційних прав громадян.

   Відповідно до статті 2 Конституції України  територія в межах існуючого кордону є цілісною та недоторканою.

   З метою недопущення протистояння у суспільстві, кожен повинен усвідомлювати повну відповідальність за свої слова та дії.

Наголошуємо, що особливо небезпечними є заклики до сепаратизму, за які передбачене суворе покарання.

   Так, стаття 109 Кримінального кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій, а також вчинені представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації.

   Стаття 110 цього Кодексу передбачає відповідальність за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, у тому числі, якщо вони вчинені представником влади, або повторно,  або за попередньою змовою групою осіб,  або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі.

    З урахуванням нещодавно прийнятих Верховною Радою України змін до названих статей Кримінального кодексу, суттєво посилено покарання за вчинення зазначених дій: за статтею 109 до 10 років позбавлення волі, а за статтею 110 — від 5 до 10 років позбавлення волі.

    Крім того, якщо при скоєнні таких дій загинули люди, або настали інші тяжкі наслідки, законодавством передбачена більш сувора відповідальність у вигляді позбавлення волі до 15 років або довічне позбавлення волі.

    Шановні громадяни просимо вас виважено ставитись до всього сказаного, особливо щодо політичного сьогодення, не піддаватися злочинним закликам, а якщо такі факти вам відомі – негайно інформуйте правоохоронні органи.

   Згідно чинного законодавства, вони зобов’язані невідкладно реагувати на сепаратистські прояви і вживати усіх передбачених законом заходів для захисту територіальної недоторканості держави в цілому та конституційних прав кожного громадянина.

 

Ржищівське міське управління юстиції

Переглядів: 310 | Додав: Kira | Теги: сепаратизм - це злочин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0