Четвер, 16.05.2024, 20:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
корисні посилання
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
ВІДДІЛ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Відділ ДВС
СЕТАМ
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Головна » 2014 » Листопад » 17 » Роз’яснення нового Закону України «Про очищення влади»
16:21
Роз’яснення нового Закону України «Про очищення влади»

   16 вересня 2014 року  Верховною радою було прийнято Закон України «Про очищення влади». Цей нормативний акт визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні.

      Очищення влади (люстрація) передбачає заборону окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (окрім виборних посад) в органах державної влади й органах місцевого самоврядування.

    Очищення влади (люстрація) здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини, і ґрунтується на принципах:

  • верховенства права та законності;
  • відкритості, прозорості та публічності;
  • презумпції невинуватості;
  • індивідуальної відповідальності;
  • гарантування права на захист.

      Закон вводить заборону на зайняття певних посад протягом 10 років особами, які в період з 25 лютого 2010  року за 22 лютого 2014  терміном більше 1 року займали певні державні посади. Аналогічна заборона діятиме щодо осіб, які займали зазначені у законі посади менше 1 року, але включаючи період з 21 листопада 2013   по 22 лютого 2014  року, і не звільнених за власним бажанням.

      Крім цього, люстрації підлягають особи, що займали посади в Комуністичній партії СРСР  або однієї із союзних республік, починаючи від секретаря районного комітету і вище, в комсомольських організаціях, працювали в органах КДБ.

      Додатково люстрації підлягають раніше засуджені чиновники і співробітники правоохоронних органів, які співпрацювали з іноземними спецслужбами, закликали до порушення територіальної цілісності України або допустили порушення прав і свобод людини, що були визнані Європейським судом з прав людини.  

      Крім цього, люстрації підлягають чиновники, які подаватимуть недостовірну інформацію про майно в деклараціях про доходи, або вартість майна яких буде не відповідати рівню законних доходів за період перебування на посаді.

      Особи, які перебувають на посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування, подають керівнику чи органу власноруч написану заяву, у якій повідомляють про те, що до них застосовуються заборони, або повідомляють про те, що до них не застосовуються відповідні заборони, і про згоду на проходження перевірки, згоду на оприлюднення відомостей щодо них.

    Заява подається за 10 днів до початку проведення перевірки у відповідному органі, на підприємстві згідно з планом проведення перевірок.

      Неподання заяви у визначений строк є підставою для звільнення особи із займаної посади не пізніше як на 3 день після спливу строку на подання заяви та застосування до неї заборони.

     Перевірці підлягають:

    1) достовірність указаних у заяві відомостей щодо незастосування заборон;

    2) достовірність відомостей щодо наявності майна та відповідність вартості майна, указаного у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, подані особою за минулий рік, набутого за час перебування на посадах, доходам, отриманим із законних джерел.

       Упродовж 10 днів, починаючи з 16.10.2014 р., керівник органу, до повноважень якого належить звільнення та/або ініціювання звільнення із посади осіб, до яких застосовується заборона, установлена цим Законом, на основі критеріїв, визначених цим Законом, на підставі відомостей, наявних в особових справах цих осіб:

     1) звільняє указаних осіб із посад або надсилає керівнику органу, до повноважень якого належить звільнення із посади таких осіб, відповідні документи для їх звільнення не пізніше ніж на 10 робочий день із дня отримання таких документів;

     2) інформує Міністерство юстиції України про їх звільнення із посад і надає відповідні відомості про застосування до таких осіб заборони для їх оприлюднення на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України та внесення до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону про очищення влади.

Ржищівське міське управління юстиції

 

Переглядів: 1640 | Додав: Kira | Теги: закон про люстрацію, роз'яснення ЗУ Про очишення влади | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0