Четвер, 16.05.2024, 10:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
корисні посилання
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
ВІДДІЛ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Відділ ДВС
СЕТАМ
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2015 » Грудень » 14 » Порядок звернння до Європейського суду
15:32
Порядок звернння до Європейського суду

1. Що таке Європейський суд з прав людини?

Європейський суд з прав людини (далі Суд) – це міжнародна судова установа, до повноважень якої віднесено розгляд заяв осіб, які скаржаться на порушення своїх прав передбачених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та відповідними Протоколами до неї.

2. Що таке Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод?

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція) – це міжнародний договір, на підставі якого країни, які ратифікували дану Конвенцію, взяли на себе зобов’язання забезпечувати додержання прав та основоположних свобод людини, які викладені у зазначеній Конвенції, а також у Протоколах до неї - № 1, 4, 6, 7, 12, 13, які були ратифіковані окремими державами. Україною було ратифіковано Конвенцію 11 вересня 1997 року.

3. У яких випадках можна звернутися зі скаргою до Суду?

Ви можете звернутися зі скаргою до Суду, у випадку, якщо вважаєте, що однією або декількома державами, які ратифікували Конвенцію та Протоколи до неї, було порушено Ваші основні права та свободи викладені у Конвенції та Протоколах до неї.

Суд уповноважений розглядати виключно заяви, які стосуються порушення одного або кількох основоположних прав і свобод, викладених у Конвенції та в Протоколах до неї. Суд не є апеляційною інстанцією по відношенню до національних судів і не має повноважень скасовувати, або змінювати їхні рішення. Також, Суд не має права в Ваших інтересах напряму втручатися в діяльність органів влади, дії якого Ви бажаєте оскаржити.

4. Хто може бути суб’єктом оскарження при зверненні до Суду?

 Суд розглядає заяви  виключно, якщо  вони спрямовані проти держав, які ратифікували Конвенцію та Протоколи до неї. Предметом оскарження до Суду можуть бути виключно дії або бездіяльність певного органу державної влади, які були вчинені після ратифікації Конвенції та Протоколів до неї, якими було порушено ваші основні права та свободи визначені Конвенцією та Протоколами до неї. Суд не розглядає заяви, предметом яких є оскарження дій або бездіяльності приватних осіб або недержавних організацій.

5. Чи існують процесуальні передумови та обмеження у часі для звернення зі скаргою до Суду?

Відповідно до ст. 35 Конвенції, Ви можете звернутися до Суду лише після того, як Вами буде вичерпано всі національні засоби юридичного захисту Ваших прав, згідно із загальновизнаними принципами міжнародного права, і лише в продовж 6 місяців від дати постановлення остаточного рішення на національному рівні. У разі невичерпання національних засобів правового захисту Вам необхідно буде довести, що такі засоби захисту були б неефективними. Суд не приймає до розгляду заяви, які не відповідають вказаним умовам.

Зазначений 6-місячний термін відраховується з моменту ознайомлення Вас або Вашого адвоката з остаточним судовим рішенням.

Перебіг 6-місячного терміну переривається в момент, коли Ви надішлете до Суду повну заяву з додатками, яка відповідатиме вимогам статті 47 Регламенту Суду.

6. Яке рішення в Україні є остаточним?

Остаточним є рішення, яке за юридичною обумовленістю вже не може бути оскаржено у системі органів судової влади України.

7. Якою мовою необхідно звертатися до Суду? 

Офіційними мовами Суду є англійська і французька але, якщо це зручніше для Вас, Ви можете звернутися до Секретаріату офіційною мовою однієї з країн, які ратифікували Конвенцію. На початковому етапі провадження Ви також можете отримувати кореспонденцію з Суду цією ж мовою.

Проте, зауважте, будь ласка, що на подальшій стадії розгляду, а саме якщо Суд вирішить просити Уряд надати письмові зауваження з приводу Ваших скарг, вся кореспонденція з Суду надсилатиметься англійською чи французькою мовою. Вас чи Вашого представника також попросять використовувати англійську чи французьку мову в подальшому листуванні.

8. Як подати заяву до Суду?

Заяви до Суду надсилаються тільки поштою (не по телефону). Це означає, що формуляр заяви в паперовій версії з оригіналом підписів заявника чи заявників та/або їх уповноваженого представника (представників) треба надіслати поштою. Заява, надіслана факсом, не вважається повною, оскільки Суд потребує заяву з оригіналом підпису. Вам не потрібно приїжджати в Страсбург особисто і представляти Вашу справу усно.

Формуляр заяви можна завантажити на сайті Суду:

www.echr.coe.int/applicants.

Суд відкриє досьє за Вашою заявою, до якого долучатимуться надіслані Вами листи і документи. Це буде зроблено тільки якщо Ви надішлете належним чином заповнений формуляр і супровідні документи.

Після отримання формуляру заяви Секретаріат Суду перевірить, чи містить він всю необхідну інформацію та документи. Якщо заява неповна, Вам буде надісланий лист, в якому буде зазначено, що вимоги статті 47 Регламенту не було дотримано. В таких випадках Секретаріат не відкриває досьє і не зберігає документи.

Якщо наданий Вами формуляр був заповнений належним чином, Ви можете отримати відповідь від Секретаріату, в якій буде вказано, що за Вашою заявою було відкрито досьє, номер якого треба зазначати в усій подальшій кореспонденції. Вам також надішлють набір наклейок зі штрих-кодом, які треба буде наклеювати на листи, які Ви надсилатимете в Суд.

Крім того, просимо зауважити, що, коли справу призначено до розгляду в Суді і заявник не відповідає на лист Секретаріату із запитом про інформацію чи документи, Суд може дійти висновку, що заявник не зацікавлений у подальшому розгляді справи. Внаслідок цього справа може не розглядатися Судом або бути визнана неприйнятною чи вилучена з реєстру справ, які перебувають на розгляді Суду.

9. Скільки коштує розгляд моєї справи у Суді

Розгляд Вашої справи – безкоштовний. Вас своєчасно повідомлять про будь-яке рішення, винесене Судом у Вашій справі.

 

 

 

Переглядів: 250 | Додав: Kira | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar