Середа, 15.05.2024, 07:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
корисні посилання
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
ВІДДІЛ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Відділ ДВС
СЕТАМ
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Головна » 2014 » Вересень » 30 » Подолання корупції в судовій системі
13:55
Подолання корупції в судовій системі

         На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2014 року № 828-р «Про деякі заходи щодо сприяння утвердженню доброчесності в судовій системі» з 29 вересня по 03 жовтня 2014 року, напередодні Дня юриста, Міністерство юстиції проводить Всеукраїнський тиждень правових знань «Подолання корупції в судовій системі», в рамках якого надаватимуться консультації щодо антикорупційної поведінки громадян у відносинах із судами.

        Законом України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що суддя зобов’язаний своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства, виконувати вимоги та дотримуватися обмежень, встановлених Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції". З метою відновлення довіри до судової влади в Україні, з’ясування фактів, що свідчать про порушення суддями присяги, наявність підстав для притягнення суддів до дисциплінарної або кримінальної відповідальності прийнято Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

        Ганебним явищем у судовій системі є випадки вимагання від громадян неправомірної вигоди. Відповідно до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» неправомірна вигода - це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав. Відповідно до статті 368 КК України судді є службовими особами, які займають відповідальне становище. Діяння, предметом якого була неправомірна вигода, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

         Згідно із Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», об'єднання громадян, їх члени або уповноважені представники, а також окремі громадяни в діяльності щодо запобігання, виявлення і протидії корупційним правопорушенням мають право повідомляти про виявлені факти вчинення корупційних правопорушень спеціально уповноваженим суб'єктам у сфері протидії корупції, іншим органам, зазначеним у статті 5 цього Закону, керівництву та колективу підприємства, установи чи організації, в яких були вчинені ці правопорушення, а також громадськості.

        Громадяни про можливі факти вчинення корупційних правопорушень у судовій системі мають право інформувати  на «гарячу» телефонну лінію Ржищівського міського управління юстиції за номером (04573) 2-17-57 , а також телефонувати на гарячу лінію Міністерства юстиції України: (044) 486-42-09, в ході здійснення якої не тільки повідомляти про подібні випадки, а й надавати пропозиції щодо проведення судової реформи і подолання корупції в судовій системі.

Ржищівське міське управління юстиції

Переглядів: 344 | Додав: Kira | Теги: подолання корупції в суді, подолання корупції в судах, подолання корупції в судовій систем, корупція в судовій системі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0