Четвер, 16.05.2024, 15:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
корисні посилання
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
ВІДДІЛ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Відділ ДВС
СЕТАМ
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2014 » Серпень » 11 » Конституція України на порозі змін
17:09
Конституція України на порозі змін

    До кінця 2014 року велика ймовірність того, що Україна може отримати нову версію Конституції. Наразі зміни торкнуться системи державного управління та реформи місцевого самоврядування.

   Політики, громадські діячі та експерти одноголосно стверджують, що Україна потребує дієвих кроків, спрямованих на децентралізацію влади і надання регіонам самостійності.  Це питання назріло  вже досить давно і в  умовах сучасного суспільства, нарешті має всі можливості для реалізації.

      По суті децентралізація – це процес розширення і зміцнення прав та повноважень адміністративно-територіальних одиниць (областей) при одночасному звуженні повноважень центральної влади.  По суті, це передача більшості повноважень і ресурсів на рівень територіальних громад – сіл, селищ, міст, що сприятиме розвитку відповідних територій.     

      У квітні 2014 року Кабінет Міністрів України  схвалив Концепцію реформи місцевого самоврядування. Про це на конференції з питань децентралізації державної влади  в Україні повідомив віце-премєр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. За його словами система державної влади, створенна за останній час, була надзвичайно централізованою. Вона знищувала місцеве самоврядування і право територіальних громад на розвиток, унеможливлювала їхню фінансову самостійність. Саме тому питання децентралізації влади є головним завданням  нинішнього уряду.

      Вже нині, напрацьовано ряд законопроектів, які нададуть регіонам можливість розвиватися, приймати рішення на місцевому рівні, керувати охороною здоров'я, комунальним господарством, освітою і гуманітарною сферою. Крім того, буде сформовано пакет інструментів фінансового характеру, які дозволять територіям заробляти гроші, частину з них залишати у себе, а частину перераховувати до держбюджету.

      За коментарями уряду: «Ця масштабна реформа відбудеться при збереженні цілісності та унітарності України, яка передає на місця - в області, міста та райони - найширший обсяг повноважень і грошових ресурсів, необхідних для розвитку регіонів.. Першочерговими кроками реформи є підготовка законодавчих актів для розвитку Концепції реформи про місцеве самоврядування (нова редакція), про співробітництво територіальних громад, про добровільне об’єднання територіальних громад, про місцеві державні представництва, а також Бюджетного кодексу».

       На сьогоднішній день Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підготовлено пропозиції  щодо змін до Основного Закону (Конституції) України проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

     Щодо децентралізації влади проект нової Конституції України перш за все передбачає:

  •  запровадження трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою України – область, район, громада з повсюдністю місцевого самоврядування;
  •  передачу функцій виконавчої влади від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня; розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності (в основі принципу субсидіарності лежить ідея про автономність і гідність людської особистості, якій буде служити влада через усі суспільні інститути, зокрема, від сім’ї до держави і міжнародного порядку) і наділення саме громад максимально широким колом повноважень;
  •  чітке забезпечення повноважень  органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їхню участь в загальнодержавних податках;
  •  ліквідація державних адміністрацій і створення натомість державних представництв з тільки контрольно-наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями.

      Пропозиції змін до Конституції України базуються на створенні місцевих державних представництв, тобто виконавчу владу в областях і районах, місті Києві та у Севастополі здійснюють голови державних представництв. Голови державних представництв будуть призначатися на посаду та звільнятися з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України в порядку, визначеному законом. Основною їх функцією буде нагляд за дотриманням закону в регіонах та підзвітність Президентові як гаранту Конституції. Але для забезпечення балансу влад передбачена відповідальність та підконтрольність голів державних представництв Кабінету Міністрів України. Слід зазначити, поки що не має остаточного рішення щодо розподілу функцій між Верховною Радою, Кабінетом Міністрів та Президентом, допустимим є наділення правом призначення і звільнення голів  як Кабінету Міністрів, так і Президента. Рішення голів державних представництв, що суперечать Конституції та законам України, можуть бути відповідно до закону скасовані Кабінетом Міністрів України. Також визначені  основні повноваження голови державних представництв до яких будуть належати:

  •  нагляд за відповідністю актів органів місцевого самоврядування Конституції та законам України,
  • координація роботи територіальних і центральних органів виконавчої влади
  • координація роботи усіх органів влади на місцях в умовах надзвичайного та воєнного стану.

    Реформа місцевого самоврядування відбуватиметься поетапно. Цей довготривалий процес вимагає копіткої праці, з урахуванням пропозицій вітчизняних та міжнародних експертів, за погодженням представників органів місцевого самовярдування та асоціацій. 

    Наступними кроками має бути прийняття відповідних змін до Конституції України та низки законів, завершення підготовки законодавчої бази реформи у 2014 році, перехідний період у січні-вересні 2015 року, вибори на новій територіальній основі - у жовтні 2015 року.

Ржищівське міське управління юстиції

Переглядів: 300 | Додав: Kira | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0