Четвер, 16.05.2024, 06:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
корисні посилання
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
ВІДДІЛ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Відділ ДВС
СЕТАМ
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Головна » 2014 » Вересень » 25 » Деякі питання виборчого законодавства
15:36
Деякі питання виборчого законодавства

    26 жовтня 2014 року в Україні відбудуться позачергові вибори народних депутатів до Верховної Ради України.

    Згідно, чинного законодавства, у виборах мають право брати участь громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Усі вони користуються рівними правами.

    Виборець може використати свій голос тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. При проведенні голосування на виборчій дільниці член дільничної виборчої комісії на підставі списку виборців по відповідній виборчій дільниці за умови пред’явлення виборцем одного із документів, що посвідчує його особу та громадянство, видає виборцю один виборчий бюлетень для голосування.

    Що робити якщо Вашого імені немає у списку виборців?

    Щоб уникнити такої ситуації наполегливо радимо вам завчасно звернутися до відповідних дільничної чи окружної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців вас або інших осіб.

    У даних про виборця у списку допущена помилка

     Голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії у день голосування вип­равляють неточності та технічні описки в уточ­неному списку виборців - неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження, номера будинку, квартири місця проживання - у разі якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку внесено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування.

     Ви забули паспорт вдома, але член дільничної комісії - ваш добрий знайомий.

     Незважаючи на знайомство, бюлетень ви не отримаєте - у процедурі видачі бюлетенів винятків не існує. Отримати його можна лише за документом, що посвідчує особу та громадянство. Краще повернутись додому по паспорт.

    Ви випадково зробили помарку в бюлетені чи не там поставили позначку. Чи можна поміняти зіпсований бюлетень?

    Якщо, заповнюючи бюлетень, виборець припустився помилки, він має право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший виборчий бюлетень. Член виборчої комісії видає інший виборчий бюлетень в обмін на зіпсований, про що робить відповідну позначку в списку виборців навпроти прізвища виборця і розписується.

     Член виборчої комісії поставив на бюлетені номер, що відповідає вашому номеру в списку виборців

    Вимагайте, щоб вам замінили такий бюлетень. Нумерувати дозволяється тільки контрольний талон. На бюлетені будь-які позначки, за якими можна було б визначити особу виборця, не допус­каються. Такий документ визнають недійсним.

    Ви прийшли на дільницю проголосувати під вечір та побачили, що за вас вже проголосували

     У випадку, коли в день голосування виборець з'ясує, що за нього вже проголосували (тобто хтось вже розписався про отримання виборчого бюлетеня в списку виборців та контрольному талоні), одержати бюлетень та реалізувати право голосу вже неможливо. В такій ситуації необхідно:

   -  звернутися до офіційного спостерігача з вимогою скласти акт про порушення;

   - відразу самостійно чи за сприянням офіційного спостерігача, довіреної особи кандидата на пост Президента України звернутись до дільничної, окружної виборчої комісії чи до суду зі скаргою на дії члена комісії, який незаконно видав бюлетень іншій особі;

   - звернутись із заявою про злочин до правоохоронців, які чергують біля виборчої дільниці.

    Стаття 158 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність у вигляді обмеження волі від 3 до 5 років або позбавлення волі від 3 до 6 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років за умисне надання членом виборчої комісії громадянину можливості проголосувати за іншу особу чи проголосувати більше ніж один раз у ході голосування або надання виборчого бюлетеня особі, яка не включена до списку виборців на відповідній виборчій дільниці, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня.

 

Ржищівське міське управління юстиції

Переглядів: 366 | Додав: Kira | Теги: виборче законодавство, Вибори депутатів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar