Четвер, 16.05.2024, 16:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
корисні посилання
Статистика
Вхід на сайт
Пошук
ВІДДІЛ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ
Відділ ДВС
СЕТАМ
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2015 » Квітень » 21 » Обмеження у праві виїзду за межі України та заборона в’їзду в Україну
12:23
Обмеження у праві виїзду за межі України та заборона в’їзду в Україну

Відповідно до  п. 18 ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець має право у разі ухилення від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням суду, звертатися до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника-фізичної особи або керівника боржника-юридичної особи за межі України – до виконання зобов’язань за рішенням.

 Слід зазначити, що право державного виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон виникає лише у разі ухилення боржника від виконання, покладених на нього рішенням суду, зобов’язань, тобто наявність лише самого зобов’язання не наділяє державного виконавця правом на звернення до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за кордон. Відповідно до ч. 1 п. 2 ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта у випадках, якщо діють неврегульовані алiментнi, договiрнi чи iншi невиконані зобов'язання - до виконання зобов'язань, або розв'язання спору за погодженням сторiн у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов'язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

 Указом Президента України „Про додаткові заходи щодо підвищення ефективності виконання рішень судів”  від 24.03.2008 року № 261/200/8 Міністерства юстиції України та Адміністрацією Державної прикордонної служби України  було розроблено механізм  позбавлення громадян України права на виїзд з території України.

Подання державного виконавця повинно містити:

а) найменування суду, до якого направляється подання ( підтверджується супровідним листом, яким направляється вищевказане подання з додатками);

б) реквізити виконавчого документа, який перебуває на виконанні;

в) реквізити виконавчого провадження;

г) прізвище, ім'я та по батькові особи (боржника), дату народження (число, місяць, рік);

ґ) підтвердження факту ухилення боржника від виконання своїх зобов'язань.

Закон чітко вказує на те, що для можливості встановлення заборони повинен мати місце факт «ухилення» від виконання, а не неможливість виконати рішення з інших причин (наприклад, відсутність коштів або майна). Факт ухилення, наприклад, в аліментних зобов’язаннях боржника підтверджується, зокрема, викликами боржника, на які останній не з’явився, вимогою про сплату заборгованості, попередженням про кримінальну відповідальність (під підпис), довідкою-розрахунком заборгованості з аліментів. Як свідчить судова практика, боржник вважається належним чином повідомленим про зобов’язання за рішенням, якщо у матеріалах виконавчого провадження наявні підтверджуючі документи про отримання викликів. Отже, боржнику вищевказані виклики та вимоги, як вбачається із ряду судових ухвал, мають надсилатися рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

Одночасно у поданні державного виконавця мають бути визначені заходи (тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України з вилученням паспортного документа чи без такого), найменування органів, що мають їх здійснити. Відповідно до п. 11.3 Інструкції з організації примусового виконання рішень державний виконавець не пізніше наступного дня після надходження ухвали суду про тимчасове обмеження особи (боржника) у праві виїзду за межі України до виконання нею своїх зобов'язань направляє засвідчену судом копію цієї ухвали для виконання до Адміністрації Державної прикордонної служби України. Отже, орган, що має здійснити заходи щодо тимчасового обмеження у праві виїду за межі України – Адміністрація Державної прикордонної служби України. До подання додаються копії виконавчого документа, постанов про відкриття виконавчого провадження та копії інших документів (за потреби).

Про направлення до суду подання щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду державний виконавець повідомляє боржника. У разі виконання боржником відповідних зобов’язань, у тому числі зі сплати аліментів, а також у зв’язку із закінченням виконавчого провадження державний виконавець виносить відповідну постанову, копії якої підлягає обов’язковому направленню до Адміністрації Державної прикордонної служби України для своєчасного зняття особи (боржника) з контролю. В усіх інших випадках незавершеного виконавчого провадження (в разі погашення суми боргу в повному обсязі), що випливає з вищевикладеного, боржник звертається із відповідною позовною заявою до суду, що виніс ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України з вилученням паспортного документа (чи без такого), про скасування вищезазначеної ухвали, та завірену копією ухвали надає державному виконавцеві для подальшого направлення до Адміністрації Державної прикордонної служби України для своєчасного зняття боржника з контролю.

У разі невиконання передбачених Законом рішень іноземцям та особам без громадянства може бути заборонено в’їзд в Україну.

 

Державний виконавець відділу

державної виконавчої служби Ржищівськогого МУЮ 

Переглядів: 523 | Додав: Kira | Теги: Обмеження у праві виїзду за межі Ук | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar